Kerst, hitte en vreemde valuta…

Het is gelukt! De koningse penguins in al hun glorie kunnen bewonderen en nog veel meer wildlife gezien tijdens de 2 dagen die we met onze dinkytoy over vuureiland hebben gescheurd. Het stikte er van de bevers die overal reusachtige dammen hebben gebouwd, zo groot dat het zelfs een milieuprobleem wordt, en veel kleine stoffige vosjes gezien.
Op 21 december, de langste dag hier, hebben we een flink aantal kilometers gemaakt, tot we om 02.00 uur ’s nachts (toen het nog steeds schemerde) een meer hadden bereikt waar we lekker in de auto hebben overnacht. ’s Ochtends om 4uur konden we heerlijk vanuit de auto naar een prachtige zonsopkomst kijken, beschermd van alle wind. Want wind, daar hebben ze op vuureiland meer dan genoeg van.

Vanaf het meer zijn we nog een heel stuk zuidelijker gereden tot een prachtig meer waar we niet verder konden (om div. redenen; kapotte benzine meter, dus geen idee hoeveel benzine nog, een hele hele hele slechte onverharde weg en een weg waar alleen met militaire toestemming op gereden kan worden). Dus daar hebben we heerlijk Italians gekookt op ons gasje (met geweldige pannetjes ;)) en de daaropvolgende nacht hebben we weer getukt in de auto. Eigenlijk slaapt een auto best lekker, als je het vergelijkt met onze zeer dunne matjes in de tent, maar een bed dat we de volgende nacht hadden, daar kan echt niets tegenop!

Eigenlijk slaapt een auto best lekker

Nadat we de auto in niet al te beste staat, onder het stof en met een piepende v-snaar, zonder problemen weer hadden ingeleverd (No problem! Dat hoor je zo vaak hier :)), zijn we door gegaan naar Rio Gallegos, waarvandaan we naar Buenos Aires vlogen op kerstavond. Ook een ervaring op zich omdat we ongeveer evenveel crew aan boord hadden als dat er passagiers, zo leeg was het vliegtuig.

Zo’n warme kerst hadden we niet verwacht; dik ingepakt kwamen we vanuit Patagonie in Buenos Aires aan en we werden verwelkomt door een muur van hitte, die ons om 22 uur ’s avonds omarmde met 32 graden! Zo liepen we in onze thermoshirts door de stad, tot we oververhit bij het hostel aankwamen. Ook nog een ‘leuke’verrassing was dat ze kerstavond hier net zo uitgebreid vieren als oudjaarsavond, met evenveel vuurwerk en drank…
Met kerst zijn we ’s ochtends heel vroeg wat luchtiger gekleed de straat opgegaan en dat beviel al beter, maar nog wel even wennen aan de hitte (40 graden) en de hoge luchtvochtigheid. We hebben een soort kerstbrunch gehouden en heerlijk gegeten; lekkere bbq en de beroemde wijn uit Mendoza even goed geproefd.
’s Avonds, na een dag in deze oven hadden we het gevoel dat we uitgewrongen waren als een vaatdoekje, er zat geen vocht meer in ons 😛

Op tweede kerstdag, die ze hier overigens niet vieren, hebben we onze eerste dollars omgezet in Argentijse Peso’s. Een tip als je ooit naar Argentinië gaat, haal geen geld uit de ATM want je bent echt een dief van je eigen portemonnee. Door de slechte financiele postie van de Argentijse regering (lees: Torenhoge schulden, bankroet) hebben ze de koers van de peso kunstmatig vastgesteld. Op dit moment is 1 US$ officieel 6,5 ARS (argentijse pesos) waard. Maar omdat iedereen hier verliefd is op de dollar, is de koers op de zwartemarkt, de onofficiële zogenaamde “blueDollar” koers, 1 US$ = 9,99 ARS (er is zelfs een site met het verloop van de onoffciele Dollar Blue koers, dolarblue.net).

Nu moesten we dus alleen nog op Floridastreet, de wisselplek (waar helaas ook valse peso’s in omloop zijn), een onguur figuur uitzoeken die onze dollars wilden ruilen. Omdat het voor ons totaal nieuw was hebben we eerst eens even vanaf de zijlijn meegekeken tot we een aantal Chinezen zagen toehappen, wij deden waar de Chinezen ook goed in zijn; naapen 😉 Dus wij volgden 3 Chineese toeristen op gepaste afstand en keken toe hoe zij wisselden in een aftands kantoortje, waarna we zelf onderhandelden en naar binnen werden geleid. We hebben de Argentijnde bilijetten dubbel gechekt en inmiddels zijn ze allemaal weer uitgegeven, dus zo hebben we even 50 euro winst gemaakt;)

Inmiddels zijn we met de boot in Uruguay aangekomen, waar we een paar dagen bivakkeren in een heel leuk dorpje(Colonia) en weer even tot rust kunnen komen aan het strand en in de hangmat. Morgen is het dan zover, we vliegen om 23.00 uur ’s avonds weer terug naar Nederland (via Madrid en Brussel, dus het duurt nog wel even..).

Tot snel en alvast een hele leuke jaarwisseling toegewenst!!!

You may also like...